Статии

Цьолиакия: 10 въпроса и отговора

През последните години много хора започнаха да говорят и да се тревожат за цьолиакията, нейните последствия и живота без глутен. Вярно е също, че много хора елиминират глутена от диетата си, без да страдат от цьолиакия, което в крайна сметка води до много объркване. Затова по-долу ви представям десет ключови въпроса и техните отговори, за да разберете какво е цьолиакия:

1. Какво е цьолиакия/целиакия?

Цьолиакията е известна още като целиакия (Celiac Disease). Това е постоянна непоносимост към глутен. Глутенът е протеин, присъстващ в пшеницата, овеса, ечемика и ръжта. Среща се и в продуктите получени от тези четири зърнени култури.

Цьолиакията е автоимунно състояние. Това означава, че имунната система на човек с цьолиакия разпознава глутена като “чужд” или непринадлежащ на организма протеин. Поради тази причина организма произвежда антитела или “защита” срещу този протеин. При този процес антителата причиняват увреждане на червата с разрушаване или атрофия на чревната лигавица (вътрешен слой на червата). В резултат на това има промяна в усвояването на храната. Добрата новина е, че тази вилозна атрофия се обръща с диета без глутен. Премахването на този компонент от диетата помага за нормализиране на чревната лигавица.

2. Какви са симптомите?

Цьолиакията е свързана с автоимунни и генетични заболявания и може да бъде открита и при безсимптомни пациенти.

Това състояние обаче се проявява чрез различни симптоми и признаци в зависимост от възрастта:

При деца обикновено се появява “хронична диария” (синдром на малабсорбция), повтарящо се повръщане, изразено подуване на корема. Също така – липса на мускулна маса, загуба на тегло, забавяне на растежа, нисък ръст, суха коса и кожа, загуба на апетит, лошо настроение или раздразнителност, промени в зъбния емайл, дислексия, аутизъм, хиперактивност и др.

При подрастващите може да се появи болка в корема, отказ от спортна дейност, забавяне на менструалния цикъл при жени, липса на настроение и често нисък ръст в сравнение с братя и сестри или значително по-малък ръст в зависимост от очакваното поради височината на техните родители, забавен пубертет, запек, хейлит, рецидивираща млечница, анемия, недостиг на желязо, главоболие и др.

Възрастните могат да имат остеопороза, фрактури, артрит, диария, запек, недохранване, спонтанни аборти, новородени с ниско тегло, импотентност, безплодие, загуба на тегло, желязодефицитна анемия, загуба на коса, раздразнено дебело черво, ранна менопауза, депресия, епилепсия, периферни невропатии, рак на храносмилателната система, и други.

3. При кого може да се прояви?

Цьолиакия може да се прояви както при деца, така и при възрастни. Среща се при хора с генетична предразположеност и се появява по-често сред членовете на същото семейство.

4. Как се диагностицира?

Диагнозата цьолиакия се поставя чрез лабораторни изследвания. Изследват се автоантитела tTG (тъканна трансглутаминаза IgA и IgG), EmA (ендомизиумни IgA и IgG) антитела и чревна биопсия, която е анализът, който потвърждава диагнозата.

5. Какво е глутен?

Глутенът е протеин, присъстващ в пшеницата, овеса, ечемика и ръжта и продуктите, получени от тези четири зърнени култури.

Глутенът на споменатите зърнени култури е най-известната форма на представяне на проламини, които са токсични за животните.

Още информация: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

6. Какво лечение трябва да следва човек с цьолиакия?

Единственото лечение, което човек с цьолиакия трябва да следва, е стриктна безглутенова диета през целия си живот. Тази диета е показана само за хора с диагноза целиакия и не трябва да се започва без предварителна диагноза.

7. Има ли лекарство/лечение?

Към днешна дата няма научни и надеждни доказателства, че за цьолиакията има лекарство/лечение. Въпреки това, атрофията характерна за цьолиакията се обръща със строга безглутенова диета, която помага на лигавицата на червата да се нормализират.

8. Заразно ли е?

Не, цьолиакията не е заразна.

9. Какво може да яде човек с целиакия?

Безглутенова диета изключва само пшеница, овес, ечемик и ръж, както и всички техни производни. Следователно можете да консумирате зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо, яйца, масла и мазнини.

Преработените продукти трябва да бъдат сигурни и сертифицирани (повече информация).

Ако се консумират плодове и зеленчуци, трябва да се внимава те да не са били изложени на кръстосано замърсяване.

Още информация: Кои храни не съдържат глутен и с кои храни да внимаваме?

10. Как се чувства човек с целиакия, който следва безглутенова диета?

Важно е хората с цьолиакия да осъзнаят ползите от безглутеновата диета и как тя влияе в тялото им. Освен ако няма други условия, хората с цьолиакия, които следват безглутенова диета трябва да се чувстват добре и здрави.

!!! GlutenFreeDeli (и в частност аз) няма за цел да дава медицински съвети, да насърчава към определен начин на хранене и не препоръчва самодиагностиката и самолечението на здравословни проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Може да харесате...