Как да Статии

Как да – Как да приготвим перфектно киноа

Търсите лесен метод как да приготвите киноа? В този пост ще ви разкажа за суперхраната, наречена киноа, различните начини за нейното приготвяне и как да я включите в ястията си!

Киноата е вегетарианска, богата на протеини съставка, която е перфектна в солени рецепти като салати и супи и сладки рецепти като закуска с киноа. Тя е универсална, лесна за готвене и вкусна!

Знаете ли, че киноата е…

  • без глутен
  • с високо съдържание на протеин
  • с високо съдържание на фибри

Какво е киноа?

Киноата е храна, която произхожда от Южна Америка от преди хиляди години. Затова е по-известна като „древно зърно“.

Какъв е вкуса на киноата?

Киноата има мек и леко орехов вкус. Обикновено се използва вместо зърнени храни като ориз или кус-кус и се готви почти по същия начин. Заради мекия вкус можете да я овкусите както сладко, така и солено, което я прави идеална за всяко ястие. Въпреки че киноата не е зърнена култура, тя определено има подобен вкус на други пълнозърнести храни като кафяв ориз

Хранители факти за киноа

Киноата е наречена здравословна храна, защото има една много уникална черта. Киноата всъщност е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всичките 9 основни аминокиселини. От хранителна гледна точка, киноата е пълна с фолат, магнезий, желязо, манган и антиоксиданти. Тя е отличен заместител на зърното.

От къде да купим киноа

Киноа може да се намери в повечето магазини за хранителни стоки и онлайн.

Често задавани въпроси

Как се приготвя 1 чаша киноа?

Най-лесният начин да се сготви 1 чаша киноа е на котлона. Стандартното съотношение, което трябва да се следва, е 1 чаша киноа към 2 чаши течност, но ако искате вашата киноа да е по-подобна на ориз, Ви предлагам 1,75 чаши вода.

В подходящ съд с капак се загрява водата и киноата до кипене, на силен огън. След това се намаля котлона до минимум(1 степен) и се покрива с капак. Оставя се да къкри за 10 минути, котлона се изключва и киноата се оставя за още 10 минути или докато цялата течност се абсорбира.

Какво е съотношението между киноа и вода за готвене?

Стандартното съотношение между киноа и вода е 1:2.

Трябва ли да изплакнете киноата?

Да – необходимо е да изплакнете киноата преди готвене, за да се отстранят всякакви остатъци от нея, които могат да причинят неприятен вкус.

Как да разберете кога киноата е готова?

Киноата е готова, когато малките семенца киноа се разпукат и когато цялата течност е абсорбирана.

По-добра ли е киноата от ориза?

Откъм хранителни стойности, да, киноата е по-добра от белия ориз. Киноата е пълноценен протеин, така че когато се разглежда отношението протеин за порция, киноата съдържа 6 g протеин за 1 чаша варена киноа в сравнение с 4 g протеин за 1 чаша варен бял ориз.

Има ли глутен в киноата?

Киноата не съдържа глутен, но за да сте сигурни, че няма кръстосано замърсяване, търсете сертифициран стикер без глутен на опаковката.

Бележка: ако не намирате киноа, сертифицирана като безглутенова, винаги я преглеждайте и изплаквайте преди готвене.

Колко дълго издържа сготвена киноа в хладилника?

Сготвената киноа издържа в хладилника около 5 дни. Съхранява се в стъклен, херметически затворен контейнер(буркан/кутия).

Как да разберете дали суровата киноа се е развалила?

Киноата е развалена, ако:

  • има неприятен мирис(на гранясало);
  • когато съотношението 1:2 вече не работи и киноата трудно се готви;
  • има остър,неприятен вкус след сготвяне.

Можете ли да замразите сготвена киноа?

ДА! Замразяването на сварена киноа е лесно. Първо се оставя киноата да се охлади напълно. След това се прехвърля в подходящ за фризер стъклен съд или плик. Отстранява се колкото е възможно повече въздух и се запечатва. Съхранява се за срок до 3 месеца.

Кой цвят киноа е най-добър?

Откъм хранителни стойности цвета на киноата няма значение. Лично аз предпочитам да готвя с бяла киноа. Готви се много по-лесно от трицветната киноа, както и от червената или черната киноа. Червената и черната киноа имат по-тръпчив вкус, докато бялата е по-подобна на ориз.

Как се приготвя киноа на котлон

СТЪПКА 1: ИЗПЛАКВАНЕ

Изплакването на киноата винаги е добра идея, защото не само почиства семената от всякакви остатъци, но също така помага за премахването на острия послевкус.

И така, за да изплакнете вашата киноа, всичко, което трябва да направите, е да я поставите в цедка с фина мрежа или сито и да пуснете вода върху нея за 10-20 секунди.

СТЪПКА 2: СЪОТНОШЕНИЕ КИНОА И ВОДА

За всяка 1 чаша неварена киноа:

  • 2 чаши вода – 1:2 винаги работи. Придава на киноата малко повече кремообразна текстура;
  • 1,75 чаши вода – ако искате киноа, подобна на ориз, която е по-дъвчаща.

Пробвайте да използвате пилешки бульон или зеленчуков бульон вместо вода! Това ще добави по-пикантен елемент към вашата киноа.

СТЪПКА 3: СВАРЕТЕ, НАМАЛЕТЕ, ОСТАВЕТЕ

Сложете киноа и вода в подходящ съд и оставете да заври на силен огън.

След като киноата започне да кипи, веднага намалете котлона на най-ниската степен(1) и я покрийте. Оставете да къкри за около 15 минути или докато поеме цялата вода.

Любимите ни ястия с киноа, подходящи и за кутия за обяд:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Може да харесате...