Как да Статии

Как да приготвим безглутенови макарони/паста в 4 стъпки?

Снимка – www.italiaregina.it

Обичате ли макарони/паста?

Знаете как започва всяка рецепта за ястие с макарони/паста – “Пригответе пастата според указанията на опаковката”. Да, ама не съвсем.

Безглутеновите макарони/паста могат да бъдат направени от кафяв ориз, киноа, царевица, бял ориз или различни бобови брашна. Въпреки че има много различни видове макарони/паста без глутен, общото нещо, което всички те имат е, че всички са малко или много специфични за готвене.

Макароните/пастата без глутен има няколко особености:

 • По-нишестени са от пшеничните такива, тъй като брашното без глутен има различна плътност в зависимост от какъв продукт е. Това може да доведе до слепване на макароните/пастата.
 • По-сбити са, разпадат се и/или не запазват формата си, когато не са сготвени ал денте (пресготвени).
 • Не се държат добре след готвене. Ако макароните/пастата няма да се сервират веднага след приготвянето им, най-добре е да ги съхранявате в намаслена купа с плътен капак или найлоново фолио.

Ето и стъпките за приготвяне на макарони/паста без глутен, които ще ви помогнат да получите перфектен резултат всеки път:

Стъпка 1. Сложете вода в голяма тенджера и я оставете да заври. Колко вода? Пропорцията е – за 200 гр. макарони/паста -> 2 литра вода. Това предотвратява слепването макароните/пастата.

Стъпка 2. Добавя се 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица зехтин/олио. Солената вода придава вкус на макароните/пастата. Зехтина/олиото ги предпазва от слепване.

Стъпка 3. Преди да добавите макароните/пастата, уверете се че водата ври(!!!). Добавят се безглутеновите макарони/паста и се разбъркват на всеки 30 секунди през първите 4 минути, за да не се слепнат. Не е необходимо да се затваря тенджерата с капак, защото водата ще изкипи и ще трябва и да чистите 🙂 Засича се времето. Обикновенно е между 8 и 12 минути, но зависи от големината и вида на макароните/пастата. (На опаковката трябва да е указано времето, за което се приготвят). За да сготвите макароните/пастата ал денте (желателно, ако има последващо готвене), изцедете ги 2 минути преди указаното на опаковката време за приготвяне.

Стъпка 4. След като макароните/пастата са сварени, се отцеждат в гевгир или сито. Запазва се 1 чаша от водата, в която са врели макароните. След като се отцедят, макароните/пастата веднага се връщат в тенджерата и се добавя мазнина(или другите продукти по рецепта) или соса.

Неща, които да вземете под внимание при приготвяне на макарони/паста:

 1. Форми – има много форми и размери, изберете подходящи за съответната рецепта 🙂
 2. Времето за готвене зависи от формата и големината – важно е да сте запознати с разликата…
 3. Макароните/пастата увеличават размера и теглото си при готвене – обикновено двойно и тройно.
 4. Следвайте рецептата – основния начин за приготвяне на макарони/паста е варенето.

Златни правила за приготвяне на макарони/паста:

 1. Уверете се, че водата ври преди да сложите макароните/пастата.
 2. Добавете солта, когато водата е завряла.
 3. Гответе на максимална температура при варенето.
 4. Не чупете спагетите или друга дълга паста.
 5. Пробвайте за да проверите дали са готови – ако се преварят ще получите една лепкава буца.
 6. Не изплаквайте макароните/пастата. Само я отцедете.
 7. Пригответе първо соса или останалите продукти по рецептата, която ще приготвяте. Сложете отцедените топли макарони/паста при соса(топъл), разбъркайте и гответе за 2-3 минути, за да се овкусят макароните/пастата. Тук е важно макароните/пастата да са приготвени ал денте.
 8. Сервирайте веднага 🙂

Желателно е макароните/пастата да се сервират топли и в затоплени чинии.

Ако обичате макарони/паста, препоръчвам да опитате нашите любими рецепти 🙂 без глутен и без яйца, естествено 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Може да харесате...