Статии

Кръстосано замърсяване с глутен – какво представлява и как да го избегнем

cross_contamination

Кръстосано замърсяване (gluten cross contamination) на храни без глутен с храни, съдържащи глутен, може да възникне по всяко време. Това включва – от преработвателното предприятие до магазина или ресторанта. Най-често обаче се случва при приготвянето на храна в споделена кухня, където се приготвят храни с и без глутен. Избягването на кръстосано замърсяване е от изключителна важност за хора с цьолиакия, за останат здрави и без симптоми.

Диетата без глутен предполага консумация на безопасни храни, които имат официални сертификати.

Основната отговорност е на хората, които ще консумират храни без глутен, както и на тези, които приготвят храна без глутен, предназначена за консумация от хора с цьолиакия.

16 съвета за избягване на кръстосано замърсяване:

  1. Винаги е добре да имате прибори за работа само с безглутенови продукти. Това, разбира се, е в случай, че кухнята е споделена и се приготвят и храни със съставки, съдържащи глутен.
  2. Ако сте работили с продукти или съставки, съдържащи глутен, измийте добре ръцете си, преди да боравите с продукти без глутен.
  3. Избягвайте да работите с храни без глутен с кухненски прибори, които са били в контакт с глутен. Ако това е неизбежно, замърсените прибори трябва да се измият старателно преди употреба (най-добре в миялна машина).
  4. Преди готвене прочетете рецептата и проверете дали съставките, които ще използвате не съдържат глутен.
  5. Почистете старателно повърхностите, върху които ще се работи с храни без глутен. Това включва чинии, маси, плотове, тави за печене и др.
  6. Затваряйте херметически опаковки и/или контейнери, които съдържат храни с глутен и споделят пространство с продукти без глутен.
  7. Когато варите или пържите храни без глутен, не използвайте олио или вода, в които са били приготвяни храни с глутен.
  8. Организирайте пространството за съхранение в кухнята така, че продуктите без глутен да бъдат отделно от тези, които го съдържат.
  9. Храните и подправките без глутен, съхранявани в хладилници и шкафове, трябва да бъдат етикетирани така, че всеки да може лесно да ги идентифицира.
  10. Не е необходимо да имате различни чинии, чаши или прибори за хора с цьолиакия. Важно е да бъдат правилно и добре измити.
  11. Дъски за рязане, чинии и контейнери с порести повърхности като дърво, въпреки че са правилно и добре измити, могат да съдържат частици от вещества, съдържащи глутен. Поради тази причина се препоръчва избягването на тези материали. Могат да се използват пластмасови или такива, специално предназначени за храни без глутен.
  12. Избягвайте да използвате едни и същи кърпи за съдове, държачи за съдове(ръкохватки), престилки за готвене и други предмети, изработени от плат и подобни материали. Това помага да се избегне кръстосано замърсяване.
  13. Обърнете специално внимание на храните за мазане като крема сирене, конфитюри, масла, мед и др. Използвайте само чисти прибори за да взимате от тях. Също така към солници и захарници, тъй като съвместната им употреба може да замърси храните без глутен.
  14. Ако споделеното използване на кухнята е неизбежно, препоръчително е първо да приготвяте храните без глутен.
  15. Препоръчително е да има специални прибори за хора с цьолиакия, ако ще се използват прибори(лъжици, вилици, ножове), които ще влязат в контакт с вещества съдържащи глутен (галета например).
  16. Трябва да се избягва контакт с трохи или вещества с глутен в храни и напитки без глутен.

Съвети за момента на…

Покупката:

Избягвайте насипни продукти, при възможност винаги избирайте предварително и/или фабрично опаковани продукти. Това е важно например, когато купувате сушени плодове, ядки или бобови, които естествено не съдържат глутен, но на открито могат да бъдат замърсени с глутен от други продукти, с които са в контакт.

Съхранението:

Съхранявайте нетрайни продукти в специален шкаф (бобови, брашна и продукти без глутен). Затваряйте плътно опаковките или контейнерите, в които съхранявате продукти без глутен. Структурата на брашното е такава, че близките продукти могат лесно да бъдат замърсени.

В хладилника е препоръчително храните без глутен да се съхраняват в плътно затворени съдове и в горната част на хладилника, за да се избегне замърсяване от разливане.

Меса и колбаси – ако купувате готови колбаси или предварително мариновани или панирани меса, не ги поставяйте в контакт с останалите меса, които човек с цьолиакия може да консумира.

Готвенето:

Замърсяването може да се случи по невнимание поради контакт на безглутенова храна с такава, която го съдържа. За да избегнете това е препоръчително:

  • Преди готвене да се почистят всички повърхности, които ще се използват за приготвяне на храни без глутен;
  • Да се използват прецизно почистени съдове за подготовка и готвене на храни, подходящи за хора с цьолиакия. В случаи като тостер, цедка за паста или други, в които може да има остатъци от храна се препоръчва да не се използват за работа с продукти без глутен;
  • Ако се приготвят ястия със и без глутен за един и същи повод, пригответе първо това, което не съдържа глутен.
  • Отделете храните без глутен от храните с глутен при печене.
  • Съхранявайте продукти за мазане, като масла, конфитюри, сирена и др. в специални контейнери, за да избегнете замърсяване при разпръскване на трохи от препечен хляб или бисквити, които може да съдържат глутен.
  • В микровълнова фурна гответе храната покрита.
  • Някои елементи като стелажи, рафтове, кърпи за съдове, кухненски престилки също може да са замърсени с остатъци от храна, която може да замърси безглутеновата такава, затова е от съществено значение те да са адекватно почистени при приготвяне на храна без глутен.
  • Да не се използва една и съща среда за готвене на храна с и без глутен (масла и олиа в които са приготвяни храни с галета или вода, в която са били варени храни на базата на пшенично брашно)

При сервиране на масата:

Когато сервирате храни без глутен, поставете ги в специални съдове и без контакт с храни, които може да съдържат глутен. Продуктите и подправките за намазване се сервират в съдове, които трябва да са предназначени само за употреба от хора с цьолиакия, както и приборите, които се използват.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Може да харесате...